Wie kiest de boeken?

In de Leesjury lezen kinderen en jongeren een lijst van vooraf gekozen boeken. Waarom worden die boeken op voorhand gekozen? Wie maakt die lijsten? En hoe gaat dat in zijn werk?

Waarom maken andere mensen lijsten voor de juryleden?

In de Leesjury lezen kinderen en jongeren lijsten die zorgvuldig samengesteld zijn door de selectieteams. Het maken van die lijsten is een klus op zich: elke lijst moet kwaliteitsvol zijn, voldoende variatie bezitten en voor zo veel mogelijk leesplezier zorgen! De Leesjury wil kinderen en jongeren namelijk laten kennismaken met zoveel mogelijk verschillende verhalen. Zo vinden zij als jonge lezer iets dat bij hen past. Door te proeven van verschillende boeken kunnen ze ook nieuwe genres, stijlen en soorten ontdekken. Wie weet vindt iemand op die manier toevallig een nieuw lievelingsboek!

Wie zit er in de selectieteams?

twee volwassenen lezen samen in een kinderboek
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

De selectieteams kiezen dus de boeken van de Leesjury. Voor elke leeftijdsgroep is er zo'n selectieteam. De mensen in die teams lezen bijna alle boeken die voor hun leeftijdsgroep verschijnen. Selectielezers zijn volwassenen, maar ook jongeren lezen mee in de selectieteams van de oudere leeftijdsgroepen!

Volwassenen

In elk selectieteam zitten vijf à zes volwassenen. Zij zijn geïnteresseerd in kinder- en jeugdliteratuur. Het zijn bibliotheekmedewerkers, leerkrachten, recensenten, boekhandelaars, studenten (jeugd)literatuur, begeleiders en oud-juryleden van de Leesjury, lezende ouders en andere kinderboekenliefhebbers. Ze weten veel over kinder- en jeugdboeken. Zo kunnen ze een doordachte keuze maken voor de Leesjury.

vijf jongeren lezen een boek, ze staan naast elkaar en leunen tegen een bakstenen muur
© Simon Bequoye | Iedereen Leest

Jongeren tussen 14 en 18 jaar

In de selectieteams van groep 5, 6 en 7 zitten ook jongeren. Zij zijn tussen 14 en 18 jaar oud en lezen graag en veel. Vaak zijn ze zelf jurylid (geweest). Samen met de volwassenen in hun team, kiezen ze de boeken voor de Leesjury.

Op deze manier krijgen jongeren ook een stem in deze belangrijke fase van de Leesjury.

Ben je 14 jaar of ouder, dan kan je je kandidaat stellen voor groep 5 en 6.

Vanaf 16 jaar kan je de boeken voor groep 7 selecteren. 

Hoe maken de selectieteams de lijsten?

Voor ze boeken uitkiezen, lezen de selectieteams ontzettend veel kinder- en jeugdboeken. Ze denken na over welke boeken het best passen bij de Leesjury. Iedereen Leest helpt hen daarbij, door opleidingen te organiseren en de gesprekken te begeleiden.

Welke boeken kunnen op de lijsten komen?

In de Leesjury lees je verhalen. De meeste verhalen die in het Nederlands verschijnen voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar, komen in aanmerking. Poëzie, non-fictie, herdrukken en publicaties met een beperkte beschikbaarheid komen niet in aanmerking voor de Leesjury.

Om mee te doen met de Leesjury, moet een boek verschijnen bij een professionele uitgeverij. Iedereen Leest vindt het belangrijk dat auteurs en illustratoren professionele en onafhankelijke redactionele begeleiding krijgen, en dat de uitgeverij hen op een eerlijke manier betaalt. Om na te gaan of een uitgeverij professioneel is, gebruikt Iedereen Leest de criteria die ook Literatuur Vlaanderen gebruikt voor haar Auteurslijst