Voor auteurs en uitgevers

Ben je uitgever, verdeler, auteur of illustrator van een kinder- of jeugdboek en verscheen je boek het afgelopen jaar? Dan wordt je boek opgepikt door de selectieteams van de Leesjury.

Komt je boek in aanmerking?

foto van een boekenkast
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

De meeste verhalen die in het Nederlands verschijnen voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar, komen in aanmerking voor de Leesjury. Daarbij horen:

  • zowel oorspronkelijk Nederlandstalige, als vertaalde verhalen
  • bewerkingen van bestaande verhalen
  • hoorspelen die zonder de bijhorende cd te lezen zijn
  • vervolgverhalen die zelfstandig te lezen zijn
  • en verhalenbundels geschreven door één auteur.

Poëzie, non-fictie, herdrukken en publicaties met een beperkte beschikbaarheid komen niet in aanmerking voor de Leesjury.

Je boek moet verschijnen bij een professionele uitgeverij. Iedereen Leest vindt het belangrijk dat auteurs en illustratoren professionele en onafhankelijke redactionele begeleiding krijgen, en dat de uitgeverij hen op een eerlijke manier betaalt. Om na te gaan of een uitgeverij professioneel is, gebruikt Iedereen Leest de criteria die ook Literatuur Vlaanderen gebruikt voor haar Auteurslijst

Lezen de selectieteams je boek?

De selectieteams lezen elk boek dat gemaakt is door een Vlaamse auteur of illustrator. Om geen boeken te missen, vraagt Iedereen Leest aan alle uitgeverijen en verdelers welke Vlaamse boeken er bij hen verschijnen. Iedereen Leest vraagt ook van elk boek twee exemplaren, die ze leent aan de selectieteams.

De selectieteams die de niet-Vlaamse boeken opvolgen, zijn erop getraind om mogelijke Leesjuryboeken uit het totale aanbod van niet-Vlaamse boeken te plukken. Niet-Vlaamse boeken zijn vertalingen en boeken van Nederlandse auteurs en illustratoren. Uitgevers en verdelers kunnen deze titels altijd aan Iedereen Leest suggereren.

Wie beslist in welke leeftijdsgroep je boek staat?

De Leesjury verdeelt kinderen en jongeren van vier tot achttien jaar over zeven leeftijdsgroepen. Voor elke groep is er een lijst van boeken. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat elk boek in de juiste leeftijdsgroep staat. Als dat niet zo is, loopt het boek zijn lezers mis en komt het niet tot leven - hoe mooi, spannend of goed gemaakt het ook is. 

Iedereen Leest volgt in eerste instantie de leeftijdsaanduidingen die de uitgevers aan hun boeken geven, maar de selectieteams gaan hier kritisch mee om: past dit boek bij deze leeftijdsgroep? Wat kan een boek betekenen voor een kind? De selectieteams gebruiken hiervoor hun eigen expertise. Als ze aanvoelen dat de leeftijdsgroep niet klopt, gaan ze hierover in gesprek met Iedereen Leest en bepalen we samen welke groep het boek het best past.

Hoe werken de selectieteams?

De selectieteams werken op verschillende sporen. Zes selectieteams lezen alle Vlaamse boeken van een bepaald jaar, terwijl drie andere teams alle niet-Vlaamse boeken opvolgen. Uiteindelijk komen we tot één lijst per leeftijdsgroep. Groep 7 heeft een eigen selectieteam. Voor de boeken voor volwassenen werkt dit team samen met de literatuurprijs de Boon. De YA-boeken worden geselecteerd uit het volledige aanbod van YA-literatuur.
Alle lijsten zijn gevarieerd en kwaliteitsvol, met een evenwichtige verdeling tussen Vlaamse en niet-Vlaamse boeken.

Wanneer weet je of je boek geselecteerd is?

Eind mei maken de selectieteams de eindselectie. Nu weten we welke boeken de juryleden het komende leesjaar zullen lezen. Via de website en de social media van Iedereen Leest blijf je op de hoogte. Iedereen Leest probeert de verdelers, uitgeverijen, auteurs en illustratoren zo snel mogelijk te informeren als hun boek geselecteerd is.