Vacature voor volwassenen

Ben je 18 jaar of ouder en wil je de boeken voor de Leesjury mee kiezen? Dan kan je je kandidaat stellen. Hieronder lees je meer over de verschillende selectieteams.

Hoe worden de boeken geselecteerd?

Elke leeftijdsgroep van de Leesjury heeft een eigen lijst. Die lijsten worden gemaakt door verschillende selectieteams:

  • De eindselectie van groep 1 t.e.m. 6 wordt gemaakt door teams die de volledige Vlaamse productie van kinder- of jeugdboeken van een bepaald jaar lezen, plus een preselectie van niet-Vlaamse boeken. De eindselectie bestaat uit evenveel Vlaamse als niet-Vlaamse boeken. Er is één team per leeftijdsgroep.
  • De niet-Vlaamse preselectie van groep 1 t.e.m. 6 wordt gemaakt door teams die een goed overzicht hebben op het boekenaanbod voor kinderen en jongeren. Hieruit maken zij een preselectie van 8 à 10 boeken. Er is één team per twee leeftijdsgroepen.
  • Groep 7 heeft een eigen selectieteam omdat deze lijst uit zowel YA-boeken als boeken voor volwassenen bestaat. Dit team heeft een goed overzicht van wat er aan YA-boeken verschijnt. Op basis hiervan en op basis van de longlist van de Boon voor volwassenen, stellen zij hun selectie voor de juryleden samen. 

Wat wil je doen?

Wil je de eindselectie (groep 1 t.e.m. 6) maken?

Ben je geïnteresseerd in kinder- en jeugdboeken en heb je er een duidelijk oordeel over? Hou je van praten over boeken?

Wil je de niet-Vlaamse boeken opvolgen en hier een preselectie (groep 1 t.e.m. 6) uit maken?

Heb je een goed overzicht van wat er aan kinder- en jeugdliteratuur verschijnt? Speur je graag in het kinder- en jeugdboekenaanbod? Hou je van praten over boeken?

Wil je de lijst van groep 7 samenstellen?

Heb je een goed overzicht van wat er aan YA-boeken verschijnt? Speur je graag in het aanbod van YA-literatuur? Heb je zin om je op de longlist van de Boon voor volwassenen te smijten? Hou je van praten over boeken?

Wat doet Iedereen Leest?

Iedereen Leest begeleidt je bij je opdracht. Ze zorgt ervoor dat je weet wat je moet lezen en hoe je dat aanpakt. De boeken zelf zijn beschikbaar, en de hele periode krijg je informatie en inspiratie over (het beoordelen van) jeugdliteratuur. Tijdens de discussies bewaakt Iedereen Leest het einddoel: een gevarieerde en kwalitatieve lijst die de juryleden zo veel mogelijk leesplezier brengt.