De basisprincipes van de Leesjury

De Leesjury wil het leesplezier van kinderen en jongeren vergroten. Met een variëteit aan verhalen ontdekken ze wat ze graag en minder graag lezen, wat hen doet groeien als lezer. De Leesjury brengt duizenden juryleden samen om te praten over boeken in bibliotheken, scholen en boekhandels.

Alle kinderen de kans geven lezer te worden

twee kinderen lezen samen
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Alle kinderen die van verhalen houden, zijn welkom in de Leesjury. Het maakt niet uit hoe goed of hoe veel je leest. Iedereen Leest, de coördinatoren en de begeleiders kunnen lezers op verschillende manieren ondersteunen, bijvoorbeeld met luisterboeken of met extra uitdagingen. 

De variëteit aan verhalen tonen

De Leesjury biedt de juryleden een gevarieerde selectie van verhalen aan. Ze wil hiermee de rijkdom van lezen tonen en de kans op leesplezier zo groot mogelijk maken. Met de boekenlijsten ontwikkelen kinderen en jongeren ook hun smaak. Door te proeven van verschillende boeken ontdekken ze wat ze graag lezen.

'Ik vond het eigenlijk niet zo mooi. De tekeningen wel, maar de tekstjes niet zo. Ik heb liever één groot spannend verhaal. Maar iedereen is anders en heeft een eigen mening.'

Een jurylid uit Oostende (over 'Waarom een bos geen ramen heeft')

Kinderen kritisch leren denken

In de Leesjury doen kinderen meer dan lezen alleen. Ze beoordelen de boeken en vergelijken ze met elkaar. Dit dwingt hen na te denken over wat ze lezen, waardoor ze aandachtiger en kritischer gaan lezen. De Leesjury stimuleert het praten over boeken, omdat een gesprek je blik verruimt en je al pratend ideeën vormgeeft.

Lezers bij elkaar brengen

juryleden poseren voor een groepsfoto
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Lezen hoef je niet alleen te doen. De Leesjury is een leesclub die kinderen bij elkaar wil brengen. Kinderen en jongeren ontmoeten elkaar in bibliotheken, op scholen, in boekhandels... Ze delen hun mening over de boeken op de website en ze praten met elkaar en hun begeleiders in leesgroepen. Daarnaast brengt de Leesjury hen tijdens feesten en lezingen graag in contact met auteurs, illustratoren, vertalers en uitgevers.