Hoe werkt de Leesjury?

In de Leesjury lees je tussen september en april een aantal boeken. Je denkt erover na en praat erover, vaak met andere leeftijdsgenoten in je leesgroep. Daarna kies je je favoriete boek en is het tijd om te feesten! Hoe gaat dit nu precies in zijn werk? Je leest het hieronder!

Je leest de boeken

Welke boeken lees je?

Welke boeken je leest, hangt af van je groep. In de Leesjury zijn er zeven groepen, die aansluiten bij je leeftijd. Elke groep heeft zijn eigen leeslijst. Je kiest zelf in welke groep je meeleest. Liever eentje lager of hoger dan je leeftijd? Dat mag. Of twee tegelijk? Dat kan ook! 

juryleden maken een boekentoren
© Michiel Devijver | Iedereen Leest
  • Groep 1: 4 tot 6 jaar (tweede en derde kleuterklas)
  • Groep 2: 6 tot 8 jaar (eerste en tweede leerjaar)
  • Groep 3: 8 tot 10 jaar (derde en vierde leerjaar)
  • Groep 4: 10 tot 12 jaar (vijfde en zesde leerjaar)
  • Groep 5: 12 tot 14 jaar (eerste en tweede middelbaar)
  • Groep 6: 14 tot 16 jaar (derde en vierde middelbaar)
  • Groep 7: 16 tot 18 jaar (vijfde en zesde middelbaar)

Moet je alle boeken op je lijst lezen?

In principe lees je elk boek op de lijst van jouw leeftijdsgroep. Alleen zo kan je ze eerlijk met elkaar vergelijken. Maar als je een boek écht niet goed vindt, gaan we je niet dwingen om het van de eerste tot de laatste pagina uit te lezen. Lees er een stukje in, tot je weet waarom het niks voor jou is.

Wanneer lees je de boeken?

Een leesjaar van de Leesjury begint meestal in september. Inschrijven bij een leesgroep kan gewoonlijk vanaf de zomer tot het begin van het schooljaar. Internetjurylid word je wanneer je wil - je kan dus ook beginnen lezen wanneer je wil. Iedereen heeft tot april om alle boeken op je lijst te lezen en om te stemmen.

Hoe en waar praat je over de boeken?

In de Leesjury doe je meer dan lezen! Je denkt ook na over wat je van het boek vindt. Is het een leuk boek? Waren sommige dingen moeilijk? Wat vind je van de illustraties? Je kan je mening online geven bij elk boek, je kan in een leesdagboek bijhouden wat je leest, of je kan er met andere juryleden over praten in een leesgroep.

Je stemt voor je favoriete boek

Als je alle boeken op je lijst gelezen hebt, ga je stemmen. Je rangschikt de hele lijst: het beste boek komt op de eerste plaats, en het boek dat je het minst graag las, komt op de laatste plaats. Stemmen doe je in je leesgroep, je begeleider verzamelt alle stemmen en geeft deze door. Als je internetjurylid bent, stem je online. 

Je viert feest

Wanneer alle stemmen verzameld en geteld zijn, maakt Iedereen Leest de winnaars bekend. Veel leesgroepen organiseren feesten waarop je auteurs en illustratoren kan ontmoeten. 

Lid worden?

De meeste juryleden maken zich lid via een leesgroep. De leesgroepen kunnen bijvoorbeeld in de bibliotheek, op school of in een boekhandel zijn. Op deze kaart zie je of er eentje in jouw buurt is.

Als er geen leesgroep in je buurt is, kan je lid worden van de internetjury.

Hoe is de Leesjury ontstaan?

De Leesjury werd opgericht in 1981. Ontdek hoe het project door de jaren heen geëvolueerd is.