De Leesjury is er voor alle kinderen die van verhalen houden. Ook voor kinderen die extra hulp nodig hebben omdat ze dyslexie of een andere leesstoornis hebben, omdat ze minder goed zien… In dat geval kan je een aantal hulplijnen inzetten.
Voorlezen hoeft niet te stoppen als je acht of tien of twaalf of vijftien bent - integendeel! Het is de ideale oplossing om boeken die technisch lastig zijn, maar die inhoudelijk prima bij je aansluiten, toch te 'lezen'.
Of wissel voorlezen af met samen lezen, waarbij je om de beurt een stukje (voor)leest.
De Daisy-luisterboeken van Luisterpunt en de Anderslezen-app zijn voor veel kinderen een grote hulp.
Daisy-boeken lezen in de Anderslezen-App doe je zo:
Luisterpunt biedt alle boeken vanaf groep 2 in groteletterdruk aan. Braille-versies kan je aanvragen.
De boeken van groep 1 worden niet standaard omgezet, maar als je interesse hebt kan je Luisterpunt erover contacteren.
De Luisterpuntbib heeft een eigen webpagina over de Leesjury. Via die pagina vind je snel de juiste informatie over de Daisy-boeken en de Anderslezen-app, en over groteletterboeken en boeken in braille.
Soms biedt een e-reader uitkomst:
E-boeken kan je in principe lenen via de Cloud Library van de openbare bibliotheken. Helaas zijn nog niet alle Leesjury-boeken hier als e-boek beschikbaar. Samen met Cultuurconnect streeft Iedereen Leest ernaar om alle Leesjury-boeken vanaf groep 5 ook als e-boek aan te bieden.
Vraag ernaar in je bib!
De Leesjury-boeken zijn net als andere kinder- en jeugdboeken verkrijgbaar in webshops die in e-boeken handelen. Voor veellezers kan een abonnement zoals Kobo Plus voordelig zijn.
Als lezen niet helemaal vanzelf gaat, duurt het waarschijnlijk langer om alle boeken van je leeftijdsgroep te lezen. Op tijd beginnen geeft rust. De Leesjury-boeken zijn elk jaar in juni al bekend, dus je kan in de zomer al starten. Met je bladwijzer of je leesdagboek hou je makkelijk het overzicht over wat je al gelezen hebt en wat nog komt.
Meedoen met de Leesjury als zelf lezen minder vlot gaat, is een en-en-verhaal. Het ene boek lees je zelf, eventueel op een e-reader. Het andere beluister je via de Anderslezen-app. Nog een ander boek krijg je voorgelezen…
Vraag hulp en volg samen de weg die het best bij jullie past.