Inspiratiefiches online

De inspiratiefiches bieden leesgroep-begeleiders per genomineerd boek achtergrondinformatie en inspiratie om tijdens een bijeenkomst aan de slag te gaan. Alle inspiratiefiches staan nu op de site! 

begeleider met leesgroep

Inspiratie

Met de inspiratiefiches willen we begeleiders ondersteunen en veel inspiratie aanreiken om met de boeken aan de slag te gaan in de leesgroepen zodat de juryleden begeleid worden om een oordeel over het boek te vormen. Interessante of originele invalshoeken worden uitgelicht, gekoppeld aan concrete suggesties om die te bespreken met de juryleden, eventueel in combinatie met activerende en creatieve werkvormen geschikt voor de leeftijdsgroep. Bij groep 1 en 2 geven we ook tips mee voor tijdens het voorlezen.

Maak je keuze en vul aan

Het is niet de bedoeling dat begeleiders alles volledig uitvoeren zoals vermeld in de inspiratiefiches, wel dat iedereen eruit haalt wat haalbaar is voor zichzelf als begeleider, maar ook voor de juryleden in de groep. Daarnaast weten we dat veel begeleiders zelf heel interessante ideeën hebben en voorbereidingen maken. Daarom voorzien we per boek ook de optie om zelf materiaal toe te voegen, want we willen graag de uitwisseling tussen begeleiders stimuleren. Hopelijk maken jullie daar net als vorig jaar weer goed gebruik van! 

Praten over de boeken

De inspiratiefiches staan vol tips over dat ene specifieke boek, maar uiteraard ondersteunen we jullie ook met meer algemene tips rond praten over de boeken om juryleden op weg te helpen om een oordeel te vormen. Neem zeker een kijkje in de artikels onder het hoofdstuk ‘Praten over boeken’.

Waar vind je de fiches?

Ga,  terwijl je aangemeld bent, naar het boek op de ‘Lezen’-pagina en ontdek de fiches! We kijken bovendien ook uit naar jullie tips en suggesties! Die kan je per boek toevoegen onder de inspiratiefiche via het formulier 'Hoe ging jij aan de slag met dit boek?'

Als alle inspiratiefiches klaar zijn, vind je ze ook onderaan op de materialenpagina, gebundeld per leeftijdsgroep.