Op het einde van het leesjaar nodigen veel Leesjury-groepen hun juryleden uit op een spetterend feest. Samen lezen, luisteren, tekenen, schrijven, knutselen, spelen, eten en juichen ze. Kijk mee hoe het er in 2024 in Ieper, Schilde en Hoogstraten aan toe ging, én beluister de Leesjury-podcast!

Het nieuwe leesjaar komt eraan, en daar horen nieuwe titels bij! De selectielezers hebben weer bergen werk verzet om voor elke leeftijdsgroep een gevarieerde lijst samen te stellen. Afgelopen weekend selecteerden ze acht boeiende boeken voor groep 1 tot 4, en zes al even gevarieerde boeken voor groep 5 tot 7.

De winnaars van Leesjury 2023-2024 zijn bekend en daarmee loopt het leesjaar ten einde. Maar eerst is het nog tijd voor feest, om de auteurs en de 17.268 (!) juryleden in de bloemetjes te zetten. Over heel Vlaanderen sluiten bibliotheken en scholen hun leesjaar in stijl af. Voor groep 5, 6 en 7 voorzag Iedereen Leest een gezamenlijk slotevent in bibliotheek De Krook in Gent op 4 mei. Een verslag!

Tromgeroffel! Na maanden van lezen, vergelijken en uiteindelijk ook stemmen, zijn ze er: de winnaars van 2024. In deze filmpjes onthullen de juryleden welke boeken dit jaar in de prijzen vallen!

Leesjaar 2023-2024 zit er alweer op. Tijd voor een cijfer-update! Hoeveel juryleden lazen er nu eigenlijk mee? Groeit deze lezerscommunity? Welke provincie blinkt uit in het aantal lokale Leesjury-afdelingen? En hoeveel helpende handen werken er mee aan de Leesjury? Duik mee in de cijfers en weetjes van het voorbije leesjaar.

De deadline om je stem uit te brengen nadert snel. Je hebt nog tijd tot en met maandag 22 april. Met je eigen, unieke stem bepaal je samen met zo'n 15 000 andere juryleden mee welke auteurs en illustratoren de prijs van de Leesjury 2024 krijgen! De winnaars maken we op vrijdag 3 mei bekend. 

Op 4 mei 2024 sluiten we het leesjaar voor groepen 5, 6 en 7 feestelijk af met de oudste juryleden in bibliotheek De Krook in Gent, in aanwezigheid van de Leesjury-auteurs. Ontdek hier het programma en schrijf je in!

Lees je mee in groep 1 tot 4? Tussen maart en juni vinden er weer heel wat lokale slotfeesten plaats verspreid over heel Vlaanderen en Brussel waarop je auteurs en illustratoren kan ontmoeten. Ook internetjuryleden zijn daarop welkom! Wil je weten waar je kan deelnemen? Neem hier een kijkje en stuur een mailtje voor meer info.

Het leesjaar is al over de helft! Stemmen kunnen jullie tot en met maandag 22 april. Op vrijdag 3 mei maken we de winnaars van 2024 bekend. Op zaterdag 4 mei vindt het slotevent voor de oudste juryleden (groep 5-7) plaats in Gent en tussen april en juni zijn er verspreid over Vlaanderen en Brussel heel wat bovenlokale slotfeesten voor de jongste juryleden (groep 1-4).

Iedereen kan meelezen met de Leesjury! Als lezen minder vlot gaat, kan je de Daisy-luisterboeken gebruiken bij de Leesjury-boeken. Vanaf groep 2 zijn alle titels beschikbaar in een Daisy-versie bij Luisterpuntbibliotheek.

Op woensdag 24 januari 2024 organiseren Iedereen Leest en bibliotheek De Krook in Gent voor het eerst samen een inspiratievoormiddag rond de Leesjury op school in De Krook. Leerkrachten komen vertellen hoe zij de Leesjury aanpakken op hun school, er is ruimte voor ervaringsuitwisseling en we ronden af met een auteurslezing! 

Lees je mee met de Leesjury bij groep 4 of hoger en raak je niet in de bibliotheek om het boek te lenen of zijn er geen fysieke exemplaren beschikbaar? Geen paniek! Iedereen leest werkt samen met Cultuurconnect aan een oplossing. De boeken vanaf groep 4 die ook als e-boek bestaan probeert Cultuurconnect namelijk op het e-boekenplatform te krijgen.
 

Iedereen Leest, coördinator van de Leesjury, experimenteert momenteel met ‘Leesjury-start’, gericht op jonge kleuters van 2,5 tot 4 jaar. 25 scholen en bibliotheken engageren zich als pionier voor dit driejarig proeftraject.

Zet het nieuwe leesjaar in met een vrolijke noot!  Geen betere manier om de juryleden het nieuwe leesjaar te laten inzingen dan het lied dat Dimitri Leue speciaal maakte naar aanleiding van de 40ste verjaardag de Leesjury. 

Op zaterdag 16 en 23 september 2023 kunnen coördinatoren en begeleiders van de Leesjury elkaar ontmoeten op de de nieuwe werkplek van Iedereen Leest in Antwerpen. Tot in de vroege namiddag staan workshops en lezingen op het programma. Daarnaast bieden we ook dit jaar online ontmoetingen aan in de tweede helft van september. Bekijk hier het programma en schrijf je in!