Hoe geraak ik aan voldoende boeken voor de juryleden? Die vraag houdt verschillende Leesjury-coördinatoren wakker. E-boeken kunnen dan een oplossing bieden. Als de juryleden hun boeken digitaal lezen, heb je minder fysieke exemplaren nodig.
De bibliotheken van Brugge, Wetteren, Heers, Genk, Zele en Westerlo engageerden zich het afgelopen leesjaar in een piloottraject van Cultuurconnect rond de Leesjury, e-boeken en leesplezier. In totaal maakten 35 jongeren gebruik van de digitale versie van de Leesjury-titels. De jongste deelnemers kwamen uit groep 3 (8 tot 10 jaar), de oudste uit groep 7 (16+). Er waren acht titels beschikbaar.
De ouders en de jongeren vulden een vragenlijst in. In de bibliotheken van Wetteren en Westerlo werden de jongeren ook geïnterviewd.
"Jongeren worden duidelijk aangetrokken door digitaal lezen, maar echte boekenwurmen lezen nog altijd graag op papier. Het ene sluit het andere niet uit."
Marilyne Watteeuw (Leesjury Brugge)
Het onderzoek resulteerde in deze vier bevindingen:
Kinderen tot een jaar of tien lezen best op papier, zo blijft hun de schermtijd beperkt. Bovendien zijn de Leesjury-boeken tot en met groep 3 vaak rijkelijk geïllustreerd. Een deel van die rijkdom valt weg op het scherm van e-readers. Daarom zullen de Leesjury-titels pas vanaf groep 4 in de e-collectie komen.
Het e-boekenteam bij Cultuurconnect contacteerde intussen de uitgeverijen. Ze vroegen om Leesjury-titels (vanaf groep 4) die als e-boek beschikbaar zijn ook op cloudLibrary te plaatsen. Ze hopen dat de positieve ervaring uit het proefproject hen over de streep zal trekken.
Cultuurconnect is te gast op de Leesjury-startdag in Leuven op 17 september. Ze zullen er meer over de e-boeken van de Leesjury vertellen, en er is ruimte om vragen te stellen.
Een aantal Vlaamse bibliotheken leent e-boeken uit via het e-boekenplatform cloudLibrary. Lezers kunnen dan op hun toestel telkens twee boeken lenen en twee boeken reserveren. Een boek kunnen ze maximum zes weken houden.