Dit zijn de winnaars van 2024!

Tromgeroffel! Na maanden van lezen, vergelijken en uiteindelijk ook stemmen, zijn ze er: de winnaars van 2024. In deze filmpjes onthullen de juryleden welke boeken dit jaar in de prijzen vallen!

een groepje juichende kinderen van de leesjury

En de winnaars zijn...

Hier zie je de winnaars per leeftijdsgroep. In het compilatiefilmpje eronder onthullen we de top 3 van alle groepen! Benieuwd naar de bekendmaking per groep? Scroll dan verder naar beneden voor de aparte filmpjes.

overzicht winnaars
Video

Groep 1

In groep 1 lazen maar liefst 6.860 kinderen mee. De juryleden van De Kleine Jacob in Antwerpen vertellen je wie de winnaars zijn!

Video

Groep 2

In groep 2 lazen 4.298 kinderen mee. Ontdek samen met de juryleden van 't Klavertje Vier in Dilbeek welke boeken winnen!

Video

Groep 3

In groep 3 lazen 3.188 kinderen mee. Welke boeken winnen, hoor je van de juryleden van de bibliotheek in Pelt!

Video

Groep 4

In groep 4 lazen 1.997 kinderen mee. Kijk snel samen met de juryleden van de bibliotheek in Staden wie de winnaars zijn!

Video

Groep 5

550 jongeren lazen mee in groep 5. De juryleden van het College in Vilvoorde onthullen de winnaars!

Video

Groep 6

In groep 6 lazen 220 jongeren mee. Ontdek samen met de juryleden van de bibliotheek in Knokke-Heist welke boeken dit jaar winnen!

Video

Groep 7

De jury van groep 7 bestond dit jaar uit 76 jongeren. Welke boeken bekronen zij? Dat hoor je van de juryleden van de bibliotheek in Sint-Niklaas!

Video

Alle winnaars op een rij

Zeven leeftijdsgroepen, zeven winnaars. Hier zie je ze allemaal op een rij, met daarbij ook de boeken die op de tweede en de derde plaats eindigden.

Dankwoorden van de auteurs en illustratoren

De eerste prijs halen bij de Leesjury is een hele eer. Dat vertellen de auteurs en illustratoren je zelf in allerlei filmpjes en tekeningen. Zie ze glunderen en stralen!

Goed gedaan, banaan!

juryleden van groep 3 en 4 glunderen met hun Leesjury-diploma
© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Proficiat aan alle auteurs, illustratoren en vertalers! En aan alle juryleden, begeleiders, coördinatoren, ouders en andere meelezers: supergoed gedaan!

Het leesjaar 2023-2024 in een notendop

de affiche met de winnaars van 2024 op

Dit jaar lazen maar liefst 17.268 juryleden mee met de Leesjury! Dat is een nieuw record! Op naar de 20 000?

Meer cijfers graag!

Ben je benieuwd welke groep de meeste juryleden heeft? Of welke provincie de meeste Leesjury-afdelingen telt? En hoeveel helpende handen maken de Leesjury eigenlijk mee mogelijk?

Klik hier voor alle cijfers!

Een affiche graag!

Naar goede gewoonte is er een affiche die alle winnaars netjes op een rij zet. Wil je zo'n affiche aan je muur?

Klik dan hier!

Op naar het volgende leesjaar!

Achter de schermen zijn de voorbereidingen voor het volgende leesjaar al in volle gang. Op 28 mei 2024 zie je op deze site welke boeken je tussen september 2024 en april 2025 leest! Lees je (weer) mee?